Waterontharder onmisbaar in ieder huishouden

Een waterontharder is een apparaat die de hardheid in water vermindert. Het is een soort waterzuiveringsinstallatie.

Hard water is water dat behoorlijk veel Calcium en Magnesium bevat. Hard water verstopt vaak pijplijnen door een hoge afzetting van kalkaanslag en maakt het moeilijk voor zeep en schoonmaakmiddelen om in water op te lossen. De kalk opbouw kan ook ketels, boilers en geisers minder effectief laten werken. Daarnaast heeft het een negatieve effect op huishoudelijk apparatuur, zoals wasmachines. Om dit alles te voorkomen wordt water onthardt.

Waterontharders gebruiken vaak ionenwisselaars om de Magnesium en Calcium ionen te verwijderen. Harde water wordt door het filter in de ontharder geleid. In de ontharder worden Calcium en Magnesium ionen verwisselt met andere ionen, zoals Natrium en Kalium. Daarna moet de ontharder geregenereerd worden.

Regeneratie wordt meestal automatisch door de ontharder gedaan. Er is zout in de reservoir die gebruikt wordt om de filters schoon te spoelen. Kalk en Pekelwater wordt zo door de riool afgevoerd. Dit proces duurt ongeveer 20 minuten en wordt ’s nachts gedaan zodat het je niet hindert in je dagelijkse werk. Na dit proces is de filter weer schoon en kan de waterontharder weer zacht water produceren.

De zout reservoir moet regelmatig worden bijgevuld wat soms best hinderlijk kan zijn. Vooral als je ontharder ergens staat waar je niet vaak gaat. Sommige ontharder hebben dan een aparte reservoir die je tot op 5 meter afstand kunt plaatsen waar het beter te bereiken is voor je. Bekijk ook eens: http://waterontharder-kopen.com

Related posts