De leukste radioprogramma’s door de jaren heen

Al ruim honderd jaar luisteren we in Nederland naar de radio. Van een ouderwetse radio in de woonkamer, tot autoradio, tot een dab+ radio anno nu. Maar waar luisterden we zoal naar in de afgelopen honderd jaar? Welke programma’s vonden we leuk, welke DJ’s vonden we de beste? Dat lees je in dit blog. Tijd voor een stukje nostalgie.

De beste muzieklijsten

De bekendste en misschien wel meest populaire muzieklijst is natuurlijk de Top 40. Deze lijst bestaan al sinds 1965. Het is dé hitlijst van Nederland met wekelijkse de 40 populairste liedjes. 

Een andere extreem populaire muzieklijst is ietsjes groter. De Top 2000 is in 1999 in het leven geroepen om de eeuwwisseling muzikaal door te komen. Dit initiatief bleek erg succesvol. Het is sindsdien nooit meer verdwenen. Ieder jaar in de laatste week van het jaar wordt de ‘’lijst der lijsten’’ uitgezonden. Sinds 2010 hebben luisteraars de mogelijkheid om de uitzendingen live mee te maken vanuit Beeld en Geluid. Duizenden mensen luiden het nieuwe jaar traditiegetrouw in met de gong van Queen’s meesterwerk Bohemian Rhapsody. Gelukkig nieuwjaar. 

De beste actualiteitenprogramma’s

Radio is een perfecte manier om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws. Het meest bekende actualiteitenprogramma is al te horen sinds 1976. Met het Oog op Morgen biedt de luisteraar een overzicht van al het nieuws van de afgelopen dag en een blik op de dag die gaat komen.

Programma’s rondom sportevenementen

Sport is natuurlijk ook een bepaalde vorm van actualiteit. En de radio was, zeker in de vroegere jaren, de beste manier om sportevenementen mee te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het jaarlijkse verslag van de Tour de France in Radio Tour de France. Dit programma komt vandaag de dag nog ieder jaar terug tijdens de grootste wielerwedstrijd van het jaar. Theo Koomen was de Radio Tour de France man met zijn verslag achterop de motor.

Vergeet de EK’s en WK’s voetbal niet. Het radio hoogtepunt wat betreft het WK voetbal is het commentaar van Jack van Gelder in 1998. In de kwartfinale tegen Argentinië scoort een bepaald persoon wiens naam meermalen door Van Gelder wordt geschreeuwd. Je weet vast om wie dit gaat.

De beste DJ’s

Heel veel mensen hebben in de afgelopen honderd jaar programma’s gepresenteerd. Een aantal van hen zijn volgens velen de ‘’beste’’. Denk aan dé taalman van de Nederlandse radio Frits Spits, met zijn programma’s zoals De Avondspits, Tijd voor Twee en De Taalstaat. Of denk aan het duo Adam Curry en Jeroen van Inkel, Joost den Draaijer, Felix Meurders en Edwin Evers.

Related posts