Welke schade dekt een brandverzekering?

Helaas komt het geregeld voor dat er in Nederland een brand ontstaat. In vele gevallen hebben deze branden vervelende gevolgen. Zo komt het vaak voor dat er tijdens een brand schade ontstaan huizen, auto’s of andere spullen. Dit kan komen door de rook van de brand. Daarnaast zorgt de warmte en het roet van de brand natuurlijk ook voor schade. Gelukkig kan je je verzekeren tegen de schade van een brand. Je kunt een brandverzekering afsluiten om je veilig te stellen van de schades die mogelijk op kunnen treden. Echter kan het onduidelijk zijn welke schade een brandverzekering nou eigenlijk dekt. In dit artikel krijg je uitleg over welke schade een brandverzekering juist wel, en juist niet dekt. 

De basis brandverzekering

Veel mensen hebben vast al wel eens van de brandverzekering gehoord. Echter is niet voor iedereen helemaal duidelijk wat deze verzekering nou eigenlijk inhoudt. Dit is logisch en niets om je voor te schamen, de term wordt immers weinig gebruikt. De brandverzekering wordt ook wel de woningverzekering genoemd. Deze verzekering beschermt je tegen allerlei vervelende kostenposten waar je zelf weinig aan kunt doen. Zo dekt een brandverzekering de schades die veroorzaakt kunnen worden door ontploffing, implosie, blikseminslag, aanslagen en arbeidsconflicten, brand, omvallen van een boom, storm, natuurrampen en nog een aantal andere vervelende oorzaken. Echter is het zo dat veel verzekeraars hun pakket uitbreiden met de schade die veroorzaakt wordt door elektriciteit, rook of roet, waterschade, glasschade en schade aan een gebouw. Maar let op, niet iedere verzekeraar kiest ervoor om ook deze schades te vergoeden. Dit is dus per verzekeraar verschillend. 

De aanvullende dekkingen van een brandverzekering

Wanneer je een uitgebreidere dekking wilt, kun je eens kijken of de aanvullende dekkingen van een brandverzekering bij jou passen. Veel verzekeraars kiezen ervoor om reddingskosten, kosten voor het bewaren van goederen en de kosten voor het slopen van beschadigde goederen. Daarnaast zijn er ook verzekeraars die de schades voor het kosten van de huisvesting wanneer een woning onbewoonbaar is, en de kosten van de expertise van schades dekken. Let er echter wel op dat je alleen de aanvullende dekkingen kiest die voor jou relevant zijn. Het kan namelijk zo zijn dat een aantal van deze dekkingen absoluut niet noodzakelijk zijn, terwijl veel van deze extra dekkingen een hoge premie kosten. 

Optionele en facultatieve dekkingen

Sinds een aantal jaar is het ook mogelijk om een eigen pakket samen te stellen, bijvoorbeeld de dekking diefstal en vandalisme. Let er hierbij wel weer op dat je enkel en alleen een verzekering toevoegt als dit voor jou relevant is. Zo voorkom je dat je teveel premie betaald, terwijl dit absoluut niet nodig is. Echter kan het soms zeker wel relevant zijn om indirecte of onrechtstreekse verliezen te verzekeren. Een aantal verzekeraars kiezen er soms voor om 10% extra uit te keren. Door dit extra percentage is de kans groot dat je de extra kosten van administratie en andere zaken kunt vergoeden.  Kortom, kijk eens goed naar de verschillende tools op het internet. Door middel van deze tools kun je allerlei verschillende verzekeringen vergelijken. 

Related posts