Wat voor soort slot kan ik het beste plaatsen?

Het beveiligen van een woning gebeurt vaak middels drie lagen, namelijk: een goed slot, een alarminstallatie en een camerasysteem. Met deze drie lagen schrik je een inbreker eerst af, vervolgens bied je deze de nodige weerstand en tot slot waarschuw je jezelf en de omgeving met een geactiveerd alarm in huis. Hoeveel lagen beveiliging gebruik jij momenteel in huis? Het is sterk aan te raden om eens per twee tot drie jaar kritisch naar je woningbeveiliging te kijken. Zijn de sloten bijvoorbeeld nog wel passend voor de huidige tijd? Zijn er wellicht betere alternatieven, die de kans op een inbraak verder verkleinen? 

Op deze pagina lees je meer over de verschillende soorten sloten die je kunt gebruiken om inbrekers buiten de deur te houden. 

Sloten voor op de voor- en achterdeur 

Bij de voor- en achterdeur van je woning is het cruciaal om de juiste sloten te gebruiken. Kies bij voorkeur voor cilindersloten. Deze sloten verschillen onderling van elkaar in het aantal contactpunten dat het slot heeft met de deurpost. Des te groter dat aantal contactpunten is, des te veiliger is het slot logischerwijs ook. Kies in ieder geval voor een cilinderslot met drie contactpunten. Een ander punt waarop sloten, met name cilinders, van elkaar verschillen is het type sleutel. Je kunt voor een gelijksluitende cilinder kiezen, of cilinders plaatsen die ieder hun eigen sleutel hebben. Het voordeel van een gelijksluitende cilinder is het feit, dat je slechts één sleutel nodig hebt om alle deuren te kunnen openen. 

Bijzetsloten voor de ramen in huis 

Naast de voor- en achterdeur is het belangrijk om de ramen te beveiligen. Dit geldt met name voor ramen in de buurt van een plat dak of bijvoorbeeld een regenpijp. Inbrekers zouden via het platte dak of de regenpijp bij het raam kunnen komen. Kies op ramen altijd voor bijzetsloten. Deze sloten worden verkocht als insteek- en oplegsloten. Een insteekslot zit, net als bijvoorbeeld een cilinderslot, in het raam zelf verwerkt. Het openbreken hiervan is relatief lastig. Bij een oplegslot is dit makkelijker, omdat deze op het raam geplaatst wordt. Een insteekslot kan niet altijd gebruikt worden, omdat het insteekslot het kozijn of raam verzwakt als deze niet dik genoeg zijn. 

Sloten voor op een schutting- of garagedeur 

De bijzetsloten, met name de insteeksloten, komen ook van pas bij het beveiligen van een schuttingdeur of de deur van een losstaand schuurtje. Het beveiligen hiervan wordt aangeraden, om te voorkomen dat inbrekers duur gereedschap, fietsen of bijvoorbeeld je tuinmeubelen kunnen onteigenen. Veel mensen gebruiken een schuurtje of tuinhuis in de wintermaanden om hier hun tuinmeubelen in op te slaan. Doordat het al snel donker is en je de gordijnen vaak dicht zal hebben, zie en hoor je niet wat er rond de schuur gebeurt. Het maakt een schuurtje een fijn doelwit voor inbrekers. Met een stevig insteekslot verklein je de kans op een inbraak. 

Tip: kies bij de aankoop van nieuwe sloten altijd voor een slot, welke voorzien is van een goede SKG-rating. SKG is een onafhankelijke partij, die sloten test op hun weerbaarheid tegen inbraakmethodes die veel gebruikt worden. 

Related posts