Zo beveilig je jouw woning tegen inbrekers

Het beveiligen van je woning tegen inbrekers blijkt vaak best lastig te zijn! Welke stappen moet je doorlopen om de kans op een inbraak zo klein mogelijk te maken? Op welke manier dek je alle risico’s binnen en rondom je woning af? Is het echt zo dat inbrekers een trap meenemen om via het raam naar binnen te komen? Het zijn vragen waar veel mensen mee zitten. Aan de ene kant vormt een inbraak een nachtmerrie voor ze. Aan de andere kant mag de authenticiteit en de verfijnde uitstraling van de woning niet verminderd worden door een modern inbraakpreventiesysteem. 

In dit artikel lees je meer over hetgeen je kunt doen om de inbraakbeveiliging van je woning te optimaliseren. Welke van de aspecten die in dit artikel aan bod komen heb je zelf al geoptimaliseerd? 

Beveiliging van woningen bestaat uit drie lagen

De beveiliging van een woning bestaat in de basis uit drie lagen: buiten, bij de ingang en binnen. Door inbrekers op drie punten af te schrikken, is de kans klein dat zij waardevolle voorwerpen uit je woning onteigenen. Onder de beveiliging buiten verstaan we het gebruik van een camerasysteem. Dit kan een grote beveiligingscamera aan de gevel van je woning zijn, maar bijvoorbeeld ook een geïntegreerde camera in de deurbel. Het gebruik van zo’n slimme deurbel heeft de laatste jaren (niet voor niets) aan populariteit gewonnen. Je krijgt zelfs een melding op je telefoon als je niet thuis bent! 

Inbraakpreventie rond de voor- en achterdeur

Als een camera een inbreker nog niet afschrikt, is de volgende vorm van weerstand het slot op de voor- en achterdeur. Kies hier altijd voor een cilinderslot. Een cilinderslot kent een SKG-beoordeling. Deze beoordeling, gegeven door de onafhankelijke stichting SKG, zegt iets over de weerstand die het slot biedt. De score loopt van nul tot en met drie sterren. Om een slot met drie sterren open te krijgen zonder sleutel is professioneel gereedschap nodig. Het maakt dat een beginnende inbreker je woning niet binnen zal komen. 

Sloten op de ramen in je woning 

Vaak wordt door huishoudens voornamelijk gekeken naar de beveiliging van de voordeur. Het is echter minstens zo belangrijk om ook ramen van een goed slot te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan het raam bij een plat dak. Inbrekers kunnen via dit raam naar binnen komen als deze niet goed beveiligd is. Hetzelfde geldt voor ramen die zich in de buurt van een regenpijp bevinden. 

Alarminstallatie in huis installeren

Mocht het een inbreker lukken om het slot open te breken en je woning binnen te dringen, dan vormt een alarmsysteem de derde laag van beveiliging. Op het moment dat het alarm geactiveerd is, zal dit jou en omwonenden waarschuwen. Iets wat er normaliter toe leidt, dat inbrekers de woning zo snel mogelijk willen verlaten. Doen ze dit niet, dan is de pakkans relatief groot! Een omwonende zal immers de hulp van de politie inschakelen als zij het geactiveerde alarm horen. Laat je adviseren door een slotenmaker, wanneer je een alarminstallatie samen wilt stellen. 

Related posts