Verschillende soorten messen

Er zijn natuurlijk heel wat messen waar je uit kan kiezen op het moment dat je bijvoorbeeld je avondeten gaat bereiden. Hieronder staan de meest bekende messen, deze hebben de meeste mensen wel in de keuken liggen, maar welk mes moet je nou waarvoor gebruiken?

Koksmes
Dit mes wordt ook wel een frans mes of chef mes genoemd. Dit mes wordt het meest gebruikt in de keuken. Een koksmes gebruik je om voedsel door te snijden op een snijplak. Als je een goed koksmes hebt kan je die van top tot garde kantelen voor een vloeiende snijbeweging. Koksmessen zijn er in verschillende soorten en maten, je moet er dan ook goed bij nadenken welk mes het best bij jouw past. Groter is niet altijd beter. Je moet een mes nemen die lekker in je hand ligt en waar jij je goed bij voelt.

Schilmes
Een schilmes is een klein mesje waarmee je voedsel schilt, in stukjes snijdt of garneert. Tijdens het berijden van je voedsel hou je de heft helemaal in je handpalm, en dan gebruik je je duim en wijsvinger om het mes te besturen. Ook dit mes moet goed in je hand liggen. De garde van het mes moet relatief groot zijn om te voorkomen dat je in je vingers snijdt.

Trancheermes
Een trancheermes gebruik je om schijfjes te snijden van vlees, vis of gevogelte. Een trancheermes heeft een lang en relatief stijf blad, waarmee je mooie rechte en gelijke schijfjes kan snijden. Het mes gebruik je door je hele hand om de heft te houden en met lange, rechte halen te snijden. Een trancheermes vormt samen met een trancheervork of een vleesvork een trancheerset. Je kan een trancheerset ook aan tafel gebruiken om te serveren.

Tranchelaar
Een tranchelaar heeft een smal flexibel en een ietwat gebogen snijvlak met een scherpe punt. Dit mes wordt gebruikt om grotere stukken vlees te snijden op een snijplank. Door de lengte van dit mes wordt dit mes vaak verward met een trancheermes. Qua uiterlijk lijkt de tranchelaar meer op een groot office mes.

Een office of algemeen mes
Dit met is een veelzijdig mes. Het met is om mee te snijden, schillen en allerlei andere kleine keukenklusjes. Het mes is iets groter dan een schilmesje en kleiner dan het koksmes of het trancheermes.

Broodmes
Een broodmes is, zoals de naam al zegt, om brood te snijden. Het mes heeft een kartelrand dat door de iets hardere stukken snijdt op een zagende manier. Een broodmes snijdt door brood, gebak, cake en andere zaken met een harde buitenkant en een zachte binnenkant.

Tip
De meeste goede messen gaan jaren en misschien wel tientallen jaren mee. Het is beter dat je alle messen apart en in goede kwaliteit koopt, dan dat je een goedkope messenset koopt die van minder goede kwaliteit is. Op de lange termijn kan dit veel geld schelen.

Related posts