Mag een konijn komkommer eten?

Konijnen houden van groente, maar is dit eigenlijk wel zo gezond? Dit komt omdat iedereen weet dat in komkommer veel vocht zit en misschien wel schadelijk kan zijn voor je konijn. Lees hieronder verder als je wilt weten of je konijn komkommer mag eten.

Een konijn is een planteneter

Een konijn is een herbivoor, dat betekent dat de natuurlijke voeding voor het konijn uit verschillende soorten planten bestaat. Voorbeelden zijn grassen, bloemen, struikgewassen, zaden en bladeren die in de natuur voorkomen. Hier zitten gelukkig heel veel vezels in wat goed is voor de werking van de darmen. Het lievelingshapje van konijnen is over het algemeen ijsbergsla of een lekkere wortel.

Is een komkommer slecht voor een konijn?

Komkommer geven aan je konijn zal niet meteen slecht zijn voor je konijn. Maar kijk wel uit met te veel komkommer geven aan je konijn. Een komkommer bestaat natuurlijk uit veel vocht en als je konijn hier niet aan gewend is, kan dit problemen veroorzaken.. Let dus goed op de hoeveelheid komkommer die je voorschotelt aan je konijn.

Toch komkommer geven aan je konijn?

Konijnen kunnen best komkommer eten, maar geef ze niet te veel. Teveel komkommer kan diarree bij je konijn veroorzaken. Het wordt geadviseerd om de hoeveelheid komkommer in stapjes op te bouwen naar steeds grotere hoeveelheden. De problemen die kunnen voorkomen bij het konijn zijn darmproblemen doordat er korte tijd veel vocht in het konijn komt. Dit kan leiden tot diarree bij het konijn. Zodra het je gaat opvallen dat je konijn toch aan de diarree raakt, is de beste optie om even tijdelijk te stoppen met komkommer geven. Je kan dit na een aantal weken weer rustig proberen op te bouwen met kleinere hoeveelheden.

Andere gezonde opties

Wat is nou een gezond en lekker alternatief voor je konijn? Dat zijn groentechips! Dit zijn gedroogde groenten, waaronder komkommer, speciaal bedoeld voor konijnen. Fruit vinden ze ook lekker om te eten. Denk dan aan banaan, appel of mandarijn (klein stukje). De dagelijkse voeding van een konijn mag voor 5% uit lekkere snacks bestaan.
Je mag je konijn best komkommer geven, maar niet teveel. Zodra je merkt dat je konijn last krijgt van diarree probeer het dan te geven met kleinere hoeveelheden.

Related posts