Wat mag een hamster eten?

mag een hamster fruit

Hamsters zijn er in verschillende soorten en maten. Van Russische dwerghamsters tot goudhamsters. Het grootste onderscheid maken we tussen de goudhamsters en verschillende soorten dwerghamsters. Deze schattige nachtdiertjes zijn al jarenlang populair als huisdier. Ze zijn immers makkelijk te onderhouden en van nature vrij tam. Maar toch weet niet iedereen goed hoe je een hamster moet verzorgen en zijn er vaak vragen als wat mag een hamster eten. Wij vertellen het je.

Mag een hamster fruit?

We kregen vaak de vraag of konijnen komkommer mogen, maar we krijgen ook vaak de vraag of hamsters fruit mogen eten. Helaas is hier niet echt één antwoord op te geven. Een hamster mag namelijk fruit eten, maar niet alle soorten fruit. Zo mag een hamster best mandarijn eten, maar dan is het wel belangrijk dat deze zoet is en niet zuur. Een zure mandarijn is namelijk erg slecht voor de maag van de hamster. Hetzelfde geldt voor het voeren van een appel aan je hamster. Dit is geen enkel probleem, zolang de appel niet te zuur is. Als je hierover twijfelt kun je het beste zelf eerst een hap uit de appel nemen en vervolgens zelf beslissen of dit wel of niet zuur is. Behalve de fruistoorten die zuur kunnen zijn, zijn er ook andere soorten fruit waarmee je bijna altijd safe zit. Wil jij je hamster banaan geven? Dat is geen enkel probleem, zolang de banaan maar niet bedorven is. 

Wat is hamstervoer?

Fruit is natuurlijk niet echt typisch hamstervoer. Je geeft dit vaak alleen aan je hamster als je het zelf niet meer gaat opeten. Fruitresten zijn dan ook een extra’tje en niet de primaire voedingsbron. Als je wilt dat jouw hamster genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, is het verstandig om speciaal droogvoer voor hamsters te kopen. Ondanks dat konijnen en cavia’s ook knaagdieren zijn, hebben zij behoefte aan andere voedingswaren. Let daarom goed op dat je hamstervoer koopt met voldoende eiwitten, vezels, koolhydraten en vetten. Als je twijfelt over het kopen van hamstervoer kun je het beste naar een dierenspeciaalzaak gaan om advies te vragen. Ga je online hamstervoer kopen? Dan zijn dit een aantal merken waar je naar op zoek kunt gaan:

 • Harry Hamster
 • Vitakraft
 • Xtra Vital
 • Hope Farms

Wat mag een hamster niet eten?

We gaan hier natuurlijk niet alles neerzetten wat een hamster niet mag eten, maar we geven je wel een aantal richtingen die over het algemeen niet geschikt zijn voor je hamster. Denk hierbij aan:

 • Zure dingen
 • Chocolade
 • Cactus en andere vetplanten
 • Bladeren van de meeste bomen
 • Varkensvlees
 • Rauwe kip
 • Appelmoes

Weet jij nog steeds niet wat een hamster mag eten en wat een hamster niet mag eten? Bekijk dan de onderstaande video!

Related posts