Zo zorg je voor een brandveilig huis

Het kan iedereen overkomen, brand in huis. Door te laat in te grijpen bij brand kan er enorme schade aangericht worden. Naast materiële schade vallen er ook ieder jaar weer dodelijke slachtoffers door woningbrand, vorig jaar waren dit er bijvoorbeeld meer dan 30. Echter kan er veel leed bespaart blijven door op tijd in te grijpen. Met deze maatregelen ben jij goed voorbereid op brand zodat er snel gehandeld worden, mocht er ooit brand uitbreken.

Het begint met rookmelders

Snel kunnen handelen in geval van brand begint bij het snel ontdekken van die brand. Rookmelders zijn hierbij het beste hulpmiddel. In een vroeg stadium van een brand wordt de rook die vrijkomt gedetecteerd door de rookmelder, waarna een alarm volgt. Zorg daarom dat verspreid door het huis verschillende rookmelders hangen, minimaal één per verdieping. Hang deze op centrale plekken, zoals in de woonkamer of op de overloop van de eerste verdieping. In grote huizen of huizen met veel afgesloten ruimtes is het verstandig om extra rookmelders op te hangen. Als er brand uitbreekt in een afgesloten ruimte zonder rookmelder kan de brand zich ver ontwikkelen voordat er een alarm afgaat.

Blussen in een vroeg stadium

Door rookmelders kan de brand vroeg ontdekt worden en in dit vroege stadium kan de brand vaak nog geblust worden. Om snel te kunnen handelen moet er natuurlijk wel een brandblusser binnen handbereik zijn. Zorg bijvoorbeeld voor een brandblusser op een centraal punt of op een plek met hoger risico zoals in de keuken. Daarnaast kan het geen kwaad om ook op de bovenverdieping een brandblusser binnen handbereik te hebben. Snel kunnen handelen kan enorme schade voorkomen. Probeer wel alleen zelf te blussen wanneer de brand nog in een vroeg stadium is. Als de brand al verder is uitgebreid is het beter om direct de brandweer in te schakelen en het huis te verlaten.

Verklein de kans op brand

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, dus is het ook goed om te kijken naar manieren om de kans op brand te verkleinen.

  • Blijf tijdens het koken in de buurt van het gasfornuis, de keuken is een plek waar veel branden veroorzaakt worden.
  • Laat kaarsen alleen branden in ruimtes waar mensen aanwezig zijn, doof de kaarsen zodra er niemand meer in de ruimte is.
  • Laat apparaten niet onnodig aanstaan, zelfs op stand-by vormen apparaten een vergroot risico op brand.
  • Zorg dat apparaten zoals de CV ketel regelmatig een onderhoudsbeurt krijgen.

Related posts