Duurzaam ondernemen? Zo doe je het

Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen is tegenwoordig het gesprek van de dag. Steeds meer ondernemers gebruiken duurzaamheid als een Unique Selling Point. Klanten hechten daar namelijk steeds meer waarde aan. In deze blog bespreken we, hoe je als bedrijf duurzaam onderneemt.

Relatiegeschenken

Duurzaamheid is een breed begrip. Een duurzame relatie met je klant opbouwen hoort daar ook bij. Wanneer je dit voor elkaar krijgt met duurzame relatiegeschenken ben je 100% duurzaam bezig.  Een duurzame relatie opbouwen met je klant zorgt ervoor dat je niet telkens op zoek hoeft naar nieuwe klanten. Klanten die het snelst iets bij je kopen zijn mensen die al klant van je waren. Het is daarom belangrijk om deze klanten goed te vriend te houden. Met duurzame relatiegeschenken bedrukt met het logo van het bedrijf erop, krijg je dit zeker voor elkaar. Zorg wel voor relatiegeschenken waar een klant ook echt gebruik van gaat maken en wat niet zomaar in de prullenbak belandt. Denk hierbij aan drinkflessen of pennen. 

Geld besparen

Duurzaam ondernemen zorgt er niet alleen voor dat je klanten behoudt en hierdoor dus geld oplevert, je bespaart er ook een hoop geld mee. Vooral voor het midden- en kleinbedrijf is kostenbesparing de meest voornaamste reden om te beginnen met duurzaam ondernemen. Denk hierbij aan het besparen op je energierekening, benzinekosten en belastingvoordelen. 

Wanneer je duurzaam onderneemt heb je vaak recht op belastingvoordelen en subsidies.  Dit komt doordat de overheid duurzaam ondernemen wilt stimuleren. Zo bestaat er de Energie-investeringsaftrek en Milue-investeringaftrek voor investeringen in energiebesparing, groene stroom en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Deze subsidies vraag je aan bij de provincie. 

Direct beginnen met duurzaam ondernemen

Begin vandaag al gelijk met duurzaam ondernemen. Wanneer je nog een desktop computer gebruikt is het verstandig om hier afscheid van te nemen. Desktop computers verbruiken ontzettend veel energie. Schaf daarom een laptop aan. Wanneer je veel aan het werk bent scheelt dit in sommige gevallen al dertig procent van de energie rekening. Schakel tijdens de pauzes en lunch je beeldscherm uit om energie te besparen. 

Overweeg eens om een bewegingsmelder aan te schaffen. Hierbij gaan de lampen automatisch aan bij beweging en gaan ze uit wanneer er geen beweging wordt gedetecteerd. Maar denk ook aan goede isolatie op kantoor. De aanschaf van dubbel glas scheelt al een hoop in de verwarmingskosten. 

Ga je elke dag met je benzine auto naar werk toe? Dan wordt het tijd om over te stappen naar een elektrische auto. De aanschafwaarde is hoger, maar je betaalt uiteindelijk minder in onderhoud en energie. 

Voor vooral kleine bedrijven is er nog veel te winnen op duurzaam niveau. Stel eens een vergadering op met het personeel en bespreek welke kansen er liggen op duurzaam niveau.

Related posts