Waar mogen honden loslopen?

Honden loslopen

Er zijn een hoop Nederlanders die een hond als huisdier hebben. Het is belangrijk dat de regels voor hondeneigenaren helder zijn, maar dit blijkt niet altijd het geval. In deze blog lees je daarom precies waar honden mogen loslopen!

In de bebouwde kom

De overheid wil dat honden altijd aan een lijn lopen. Toch zijn er plekken waar dit niet hoeft. Om dit duidelijk te krijgen wordt gekeken naar wat de wet zegt. Hier staat honden niet mogen loslopen in de bebouwde kom. Dit betekend dat iedereen die een hond uitlaat binnen de bebouwde kom verplicht is om de hond ook aan een lijn te houden. Wel zijn er regelingen gemaakt zodat er voor iedere gemeente in Nederland plaatsen zijn waar honden binnen de bebouwde kom los mogen lopen.

Buiten de bebouwde kom

Er is een duidelijk verschil tussen de regels binnen en buiten de bebouwde kom. Zo is het hierbuiten een stuk toegankelijker om honden los te laten lopen. Over het algemeen is het toegestaan om buiten de bebouwde kom je hond los te laten lopen, tenzij dat is aangegeven met een bord. Eigenlijk zijn de regels voor buiten de bebouwde kom precies omgekeerd tegenover de regels voor binnen de bebouwde kom. Binnen de bebouwde kom geldt dat loslopen niet mag, tenzij dat is aangegeven en buiten de bebouwde kom geldt dat loslopen wel mag tenzij dat is aangegeven. Als je dit onthoud, neem je niet het risico op een boete.

Uitzondering

Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen op deze regel. Een strand is bijvoorbeeld een plek waar veel mensen hun hond uit willen laten. Dit ligt iets gecompliceerder omdat dit is geregeld per gemeente. Het strand ligt verspreid over verschillende gemeentes, waardoor het vrij onduidelijk kan zijn voor hondeneigenaren welke regels gelden. De meeste gemeentes geven aan dat honden in de zomerperiode niet los mogen lopen op het strand. Dit komt omdat er in deze periode veel mensen te vinden zijn. In de wintertijd is het vaak wel toegestaan om je hond los te laten lopen op het strand. Check om het zeker te weten altijd bij de desbetreffende gemeente zodat je in de juiste maanden naar het strand gaat.

Wat gebeurt er als jij je niet aan de regels houdt?

Het overtreden van de regels kan een boete opleveren, waar niemand op te wachten staat. Ook al wordt er vaak weinig gecontroleerd op loslopende honden, een boete kost al gauw 90 euro of meer. Dit kan oplopen tot 150 euro. Je hond los laten lopen in een natuurgebied of binnen de bebouwde kom levert geen extra verschil op in het bedrag van de boete.

Related posts