Racketlon: een sport die je niet zo vaak hoort

racketlon

Een sport die je niet zo vaak van hoort is een nieuwe serie op Woonkamerideeen! Het eerste artikel gaat over: Racketlon. Een sport die in Scandinavië al jaren mateloos populair is, maar in Nederland bij veel mensen nog onbekend is. Hoog tijd om deze unieke sport eens onder de aandacht te brengen. In deze blog lees je daarom precies wat Racketlon inhoudt.

Wat is Racketlon?

Racketlon is een sport die eigenlijk uit vier verschillende sporten bestaat. Eigenlijk is Racketlon dus een vierkamp. Daar waar dit op de atletiekbaan de normaalste zaak van de wereld is, geldt dat voor racketsporten niet. De naam Racketlon geeft eigenlijk al precies weer wat het inhoudt, namelijk meerdere onderdelen waarbij een racket nodig is. Deze onderdelen bestaan uit tafeltennis, badminton, squash en tennis. Het wordt altijd in deze volgorde afgewerkt (van klein naar groot racket). De sport is ontworpen in de jaren tachtig en komt uit Finland en Zweden, het is dus niet zo gek dat deze sport hier erg populair is.

Puntentelling

Doordat de sport eigenlijk uit vier sporten bestaat is de puntentelling anders dan bij de individuele racketsporten. Bij Racketlon wordt er per onderdeel gespeeld in een set tot 21 punten. Het winnen van zo veel mogelijk sets is minder van belang, aangezien de punten uiteindelijk bij elkaar worden opgeteld. Ieder punt dat wordt behaald weegt dus even zwaar. Iemand die minder goed is in squash kan dit bijvoorbeeld compenseren door bij het onderdeel badminton meer punten te pakken dan de tegenstander. Om goed te zijn in Racketlon moet je dus eigenlijk allround erg sterk zijn, zodat je vier verschillende sporten kunt beheersen.

Populariteit Racketlon

De sport wordt inmiddels in verschillende landen gespeeld. Waar het is ontstaan in Zweden en Finland, is de sport ook populair in het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en België. In Nederland is de sport nog relatief nieuw. In 2003 is Racketlon pas echt in Nederland gekomen. Door de jaren heen is het iets populairder geworden, waardoor er meerdere plekken in Nederland zijn waar je alle 4 de onderdelen kunt beoefenen.

NK Racketlon

Sinds 2006 wordt er ieder jaar een NK georganiseerd in Nederland. In de eerste editie bestond dit alleen uit een mannen en vrouwen editie, maar dit groeide al snel uit naar extra categorieën zoals een NK voor de jeugd en voor senioren. Het NK Racketlon is altijd open inschrijving. Op basis van je ranking wordt je ingedeeld in een categorie met deelnemers van hetzelfde niveau. Hartstikke leuk om eens te proberen!

EK en WK

Het Europees kampioenschap Racketlon bestaat pas sinds 2015. Het is de bedoeling dat dit om de twee jaar wordt georganiseerd. De eerste editie van het EK werd gehouden in Praag. Het WK wordt daarentegen al georganiseerd sinds 2001 en wordt tot nu toe ieder jaar gehouden. Het land wat door de jaren heen de meeste gouden medailles heeft behaald is Finland. Wel wordt Finland vlak achtervolgd door Zweden. Nederland heeft in de geschiedenis één keer een gouden medaille gehaald bij de onderdelen: mannen, vrouwen en gemengd. Dit was bij het dubbelspel voor vrouwen, waar Mariëlle van der Woerdt samen met een Finse medespeelster het goud won.

 

 

 

Related posts