Tips om te beginnen met beleggen

Ben je van plan om te beginnen met beleggen? Super spannend en leuk. Je kunt op veel verschillende manieren beleggen. Let wel op dat beleggen geld kost en dat je dat niet met je dagelijkse geld moet doen. Doe je dit wel kun je jezelf in de schulden werken en dat moet je zien te voorkomen. Hier een paar tips om te beginnen met beleggen.

Gebruik je spaargeld

Als je geïnteresseerd bent in beleggen is het belangrijk dat je dit doet met geld dat je kunt missen. Dit kan bijvoorbeeld spaargeld zijn. Omdat de rentes momenteel niet veel opbrengen kan het een goed idee zijn om van je spaargeld aandelen te kopen of het te beleggen. Er zit wel degelijk een verschil tussen beleggen en aandelen kopen. Aandelen kopen doe je eenmalig bij een bedrijf. Beleggen heeft vaak alleen zin als je dit op de lange termijn doet. 

Beleg op de lange termijn

Zoals ik eerder benoemde, beleggen doe je op de lange termijn. Doordat de beurs niet constant stijgt maar af en toe ook daalt, is het slimmer om je belegde geld voor een langere termijn te laten staan. Als je terugkijkt is de afgelopen jaren de beurs steeds een beetje gestegen. Dit zal waarschijnlijk de aankomende jaren ook zo blijven. Daardoor is het slimmer om je geld te laten staan. Zo kun je na een paar jaar echt zien of je beleggingen zijn gestegen of niet. 

Beleg alleen in wat je kent

Belangrijk is om te beleggen in een sector waar je verstand van hebt. Beleggen in goud bijvoorbeeld kan heel interessant zijn als je weet waar je op moet leggen. In goud beleggen is ook heel waarde vast en zal altijd populair blijven. Daarom is het een veilige keus om in te beleggen. 

Als je wilt beginnen met beleggen is het sowieso cruciaal om te weten hoe je moet beleggen en wat je waar in moet investeren. Want investeren is technisch gezien wat je doet. Weet dus wat je belegging momenteel waard is en wat het eventueel waard kan worden. Het kan zijn dat de waarde daalt en dat je beleggingen minder waard worden. Maar je waardes kunnen ook stijgen, zo worden je beleggingen meer waard.

Wanneer je hebt besloten om te beleggen moet je ook letten op je uitgaven. Als je iedere maand hetzelfde bedrag belegt is dat vaak het veiligst. Beleg je iedere maand voor een ander bedrag moet je constant in de gaten houden hoeveel geld je overhoudt. Dat constant in de gaten houden is niet fijn, vooral als je dit kunt voorkomen. 

Vertrouw niet iedereen

Een goede tip, vertrouw niet zomaar iemand. Als iemand jou een hele goede deal aanbiedt is het slim om deze eerst goed te overwegen. Soms kan een afspraak namelijk te mooi om waar te zijn. Ga dan niet blindelings met zo’n deal in zee. Je kunt namelijk veel geld verliezen als je de verkeerde afspraken maakt met de verkeerde mensen. Beleg dus alleen in wat je weet en wat ook echt interessant en reëel is voor jezelf.

Related posts