Sepak Takraw: een sport die je niet zo vaak hoort

Sepak Tarkaw

Benieuwd om een nieuwe sport te leren kennen? Sepak Takraw is een vrij onbekende sport, maar in deze blog leggen wat dit voor sport is en wat het inhoud!

Wat is Sepak Takraw?

Sepak Takraw, ook wel Takraw genoemd is een balsport uit Zuidoost-Azië. Sepak betekent schop en Takraw betekent gevlochten bal. De sport is een combinatie van voetbal en volleybal die gewoon op een badmintonveld te bespelen is. Bij Takraw is het alleen niet toestaan om de je handen te gebruiken. Wel zijn de knieën, het hoofd, de voeten en de schouders onderdelen van het lichaam waarmee je de bal wel mag aanraken. Het net waar de bal overheen moet ligt normaal gesproken op anderhalve meter boven de grond. Een team bij Takraw bestaat uit drie spelers die de moeten proberen om de bal in de helft van de tegenstander te laten landen.

De geschiedenis van Sepak Takraw

De balsport is ontstaan in China, waar het een oefening was voor soldaten. De moderne versie van het balspel komt voort uit Maleisië, waar in de vijftiende eeuw werd gespeeld binnen de bevolking van het land. De bal was destijds gemaakt van riet en het spel speelde zich af in een cirkel. Pas in 1829 ontstonden de eerste officiële spelregels van de sport. In 1945 maakte de sport een grote doorbraak in Zuidoost-Azië, doordat een officiële wedstrijd plaatsvond. Vijftien jaar later werd het mogelijk om de sport internationaal te spelen, zodat de sport zich verder kon ontwikkelen. De sport groeide zo enorm in Azië dat het in de jaren negentig op is genomen bij de Aziatische spelen. Momenteel zijn Thailand en Maleisië de landen waar Takraw het grootst is. Ook in de de Filipijnen, Cambodja, Indonesië, Laos en Zuid-Korea is de sport erg groot.

Het spel

Het veld van Sepak Takraw is vergelijkbaar met een badmintonveld. Je kunt punten scoren op het moment dat de bal de grond raakt. Het is voor de spelers dus de bedoeling om de bal hoog te houden en in het vak van de tegenstander beland. Een belangrijke regel is dat je de bal niet meer dan drie keer mag aanraken binnen het team, anders krijgt de tegenpartij een punt. De afmetingen van het net de de bal verschillen daarnaast tussen mannen en vrouwen.

Volgens de moderne regels dien je door te spelen totdat een team 3 sets heeft. Hierbij je bij de 15 punten een set wint, mits je voorstaat met 2 punten verschil of meer. Ook is er een variant van het spel voor 2 personen per team. Hierbij is de opslag vanaf de achterlijn, waar dit bij de normale variant gebeurt binnen de cirkels die aan de zijkanten van de middenlijn staan.

Related posts