In Nederland zien de op veel huizen een dakkapel staan. Niet gek, want een dakkapel is een snelle, goedkope en handige optie om van een kleine zolder een mooie (slaap)kamer te maken. Toch is het onderhouden van een dakkapel lastiger dan je denkt. Er zijn zelfs mensen die de dakkapel helemaal niet onderhouden. Na het lezen van deze tips mag het geen excuus meer zijn dat je niet weet hoe je een dakkapel moet onderhouden.
1. Houd het dak schoon
Een van de meest voorkomende mankementen aan een dakkapel is een lekkage in het dak. Toch is een lekkage eenvoudig te voorkomen door regelmatig het dak schoon te maken. Als er bladeren op het dak komen te liggen gaat dit zorgen voor lekkages. Zorg er daarom voor dat je jaarlijks even het dak schoonmaakt. Dit is ook een mooi moment om te checken of de aansluiting van de dakkapel en het dak nog goed is. Als de aansluiting al wat losser zit is dit een mooi moment om hier eens een specialist naar te laten kijken. Zeker met een dakkapel is het beter om te voorkomen dan te genezen.
2. Schilder de kozijnen
Als je een houten dakkapel hebt is de kans groot dat ook je kozijnen van hout zijn gemaakt. Zoals je waarschijnlijk wel weet, gaat hout na verloop van tijd rotten. Als je rottende kozijnen hebt, komt er vocht in de ruimte en gaat het tochten op de kamer. Zeker als je op deze kamer slaapt is dit niet prettig. Zorg er daarom voor dat je regelmatig de kozijnen schildert zodat je houtrot preventief voorkomt. Je hoeft echt niet elk jaar de kwasten weer op te zoeken, maar probeer toch minstens één keer per 5 jaar de kozijnen weer opnieuw in de verf te zetten.
3. Kies een duurzaam materiaal dakkapel
Vroeger waren de meeste dakkapellen nog maatwerk, maar dat is nu wel anders. Tegenwoordig bestel je een prefab dakkapel die in de fabriek al voor je wordt gemaakt. Het is slechts een kwestie van de dakkapel installeren op het dak. Doordat de dakkapellen nu vaak in een fabriek worden gemaakt, is het ook mogelijk om een dakkapel van een ander materiaal te kiezen. Daar waar dakkapellen vroeger bijna altijd van hout werden gemaakt, is dat nu vaker kunststof. Niet alleen is dit materiaal goedkoper, maar ook nog eens duurzamer.