De ligging van de tuin: hoe krijg je meer zon?

De ligging van de tuin

Bijna iedereen wil graag een tuin waar het zonlicht lang op valt. Om te zorgen dat jij hier rekening mee kunt houden staat in deze blog alles over de ligging van de tuin om de kans op zon te vergroten!

De zon

De tuin kun je inrichten zoals jij dat zelf wilt. Echter is het wel handig om rekening te houden met de zon. Je kunt namelijk de inrichting van de tuin zo maken dat dit het aantal zonuren bevordert. De zon is iets waar jij zelf geen invloed op uit kunt oefenen, maar de oppervlakte die zonlicht ontvangt wel. Omdat de zon gedurende de hele dag van plek verandert is er ook een andere schaduwinval per tijdstip van de dag.

Meer schaduw creëren

Op het moment dat je meer schaduw wilt hebben in de tuin, dan is een simpele optie om bomen te planten. Dit is een natuurlijke optie, waardoor je over een paar jaar meer schaduw in de tuin ervaart. Daarnaast kun je ook een zithoek maken met een overkapping, zodat de zon niet in dit gebied terecht komt. Op deze manier heb je altijd een plek in de tuin waar je in de schaduw kunt gaan zitten.

Tuin op het zuiden

Een tuin die aan de zuidkant van de woning staat is over het algemeen de beste plek om een tuin te hebben. Dat komt omdat de zon in deze situatie nooit aan de voorkant van het huis staat. Op deze manier valt er geen grote schaduw over de tuin heen. De zon is een stuk schaarser dan de schaduw, want een schaduw kun je altijd zelf nog in de tuin creëren.

Tuin op het noorden

Een tuin aan de noordkant is juist de meest schaduwrijke variant. Hierbij valt in de middag de schaduw van de woning over de tuin heen. Uitgerekend op het moment dat de zon op zijn sterkst is in de middag valt hier de schaduw op de tuin. Dit is voor velen niet het ideale scenario. Mocht jouw tuin niet zo groot zijn, dan is de achterkant misschien wel een geschiktere plek om een zithoek te maken.

Tuin op het oosten

Een tuin die aan de oostkant ligt is vooral in de ochtend heerlijk. De schaduw valt hier namelijk op de achterkant van de tuin, waar meestal het minste tijd wordt doorgebracht. In de middag valt de schaduw aan de rechterkant van de tuin. In de avond staat de zon juist aan de voorkant van de woning. Hierdoor valt er veel schaduw aan de voorkant van de tuin.

Tuin op het westen

Deze variant is uiteraard omgekeerd ten opzichte van het oosten. Hierbij valt de grootste schaduw in de ochtend op de tuin. In de middag staat de zon aan de zijkant en in de avond aan de achterkant van de tuin. Hierdoor is het in de avond nog heerlijk om vooraan en in het midden van de tuin te vertoeven als je een liefhebber van de zon bent!

De ligging van de tuin

Nu je weet op welke momenten en op welke plekken van de tuin het zonlicht valt, is het belangrijk om de indeling van de tuin aan te passen. De ligging van de tuin is namelijk niet te veranderen, maar de indeling wel. Door de plekken van de tuin waar jij het meest zit tactisch neer te zetten kun je vaker in de zon zitten. Bedenk hierbij ook goed op welk moment van de dag jij in de tuin gaat zitten.

Related posts

Leave a Comment