Hoe kun je wespen weghouden?

wespen weghouden

Iedereen herkent het wel: je zit op een heerlijk warme zomerdag op een terras en dan blijft er ineens een wesp om je heen vliegen. Erg irritant, vooral omdat ze behoorlijk hard kunnen steken! Maar wist jij dat er verschillende manieren zijn om wespen zoveel mogelijk uit je buurt te houden? 

Waar komen wespen op af?

Wespen komen vooral op vlees en zoetigheid af. Erg irritant voor tijdens een barbecue, dus! Zoetigheid beperkt zich niet tot wat er op je bord ligt: ze kunnen ook afkomen op de zoete geur van een fruitboom of van parfum. Daarnaast worden wespen aangetrokken door felle kleuren, zoals een felgele jas of felgekleurde bloemen. Wespen weghouden kan dus door deze dingen in je tuin te vermijden. 

Je kunt deze geurtjes juist gebruiken om een wespenval te maken. Hier heb je niet veel voor nodig: een oude frisdrankfles, een schaar en wat zoete vloeistof zoals siroop is voldoende. Je knipt de fles doormidden en je giet zoete vloeistof in het onderste deel van de fles. De bovenkant kun je dan omdraaien en er als een soort trechter in zetten. De muggen komen dan af op de zoetigheid maar kunnen er niet meer uitvliegen.

Een andere manier om wespen weg te houden is om een bordje met rottend fruit aan de andere kant van je tuin te leggen als je daar genoeg ruimte voor hebt. Met een beetje geluk trekken de muggen dan hierheen, in plaats van naar jouw zitplek. 

Hoe kun je wespen afschrikken?

We weten nu waar wespen of afkomen, maar wat vinden wespen juist vies?

Wespen houden niet vaak niet van sterke geuren zoals citroen, kruidnagel, pepermunt, citroengras, azijn en eucalyptus. Ook geraniums vinden ze niet fijn. Je kunt dus overwegen om geraniums in je tuin te planten, naast de plek waar je altijd zit. Daarnaast kunnen citronellakaarsen of -oliën helpen. 

Wespen vinden rook ook niet lekker ruiken. Je kunt bijvoorbeeld wierook aansteken op de plek waar je veel last hebt van wespen. De rook verwart de wespen waardoor ze er liever niet op af vliegen. Daarbovenop ruikt wierook voor de mens bijzonder aangenaam!

Sla een wesp niet dood! Er komt dan een stofje vrij dat andere wespen kunnen ruiken. Op deze manier lok je juist agressieve wespen naar je toe, omdat de andere wespen de wesp in nood willen helpen. Niet doen dus, als je wespen weg wilt houden!

Related posts