Hoe kies je de beste verlichting voor de woonkamer?

led verlichting voor woonkamer

De woonkamer is de ruimte in het huis waar je lekker tot rust komt na een dag werken. Heerlijk onderuit op de bank genieten van een goede film of serie met je vrienden en/of familie. Je wil daarom ook vast en zeker dat deze ruimte zo sfeervol als mogelijk is. Hoe zorg je met behulp van verlichting voor een sfeervolle woonkamer? Lees snel verder!

1. Keuze voor het type verlichting

Door de jaren heen zijn er veel ontwikkelingen geweest op het gebied van verlichting. Daar waar een aantal jaren geleden overal nog halogeenspotjes ophing, is dat nu helemaal veranderd naar LED verlichting. LED is in de meeste gevallen wel 8 tot 10 keer zuiniger dan een gloeilamp en heeft ook maar 15% van de energie nodig om tot evenveel licht te komen. In aanschaf mag LED dan misschien wel iets duurder zijn dan halogeen, op de lange termijn is LED vele malen goedkoper. Ook met het oog op de toekomst is het verstandig om voor LED te kiezen. Nu al is het mogelijk om smart-home accessoires (Google Home, Alexa) met bepaalde LED verlichting te koppelen. Zo is het niet alleen mogelijk om deze van afstand aan- en uit te zetten, maar ook om de lichtkleur te veranderen. Aangezien home automation de toekomst is, past LED helemaal in dit straatje.

2. Keuze voor het armatuur

Het armatuur van de verlichting is ook van groot belang op de sfeer van de woonkamer. Kies je voor moderne inbouwspots of heb je liever een traditionele plafondlamp? De beste keus is helemaal afhankelijk van de stijl van jouw interieur. Heb jij een modern interieur? Dan passen de moderne inbouwspots hier goed bij. Gaat jouw interieur meer richting het industriële? Dan past een mooie hanglamp met industriële look hier juist weer goed bij. De keuze is dus voor iedereen anders! Ga eens op een vrije zondag naar de woonboulevard om te kijken welke lampen echt goed in je interieur passen, zodat je geen miskoop doet online.

3. Hoeveel verlichting?

Zodra je weet wat voor en welk type verlichting je wilt hebben is het tijd om te bepalen hoeveel verlichting je nodig hebt. Je kunt hiervoor een lichtplan voor jezelf opstellen. Aan de hand van het lichtplan bepaal je op welke plekken en in welke mate je verlichting moet ophangen om de kamer perfect te verlichten. Je kunt dit natuurlijk zelf doen door op internet naar tips te zoeken, maar je kunt hiervoor ook een specialist inschakelen.

Related posts

Leave a Comment