Kanopolo, een sport die je niet zo vaak hoort

kanopolo

Een sport die je weinig hoort is kanopolo. In deze blog wordt daarom precies uitgelegd wat deze sport inhoud en wat erbij komt kijken!

Wat is kanopolo?

Kanopolo is een sport die is afgeleid van waterpolo. Het is een balsport op het water waarbij er alleen gemanoeuvreerd kan worden via kano’s. Het doel van de sport is om zoveel mogelijk doelpunten te maken bij het team van de tegenstander. Deze sport speelt zich in rap tempo af, waardoor er veel beweging is. De bal kan dan ook enorm snel aan de andere kant van het speelveld komen. Het kanopolo is te spelen in zwembaden, maar kan ook daarbuiten worden gespeeld.

De regels

Het speelveld is een watervlak van 35 bij 23 meter. Op twee meter hoogte hangen de doelen boven het water. De bal waarmee wordt gespeeld is een waterpolobal of een eigen kanopolobal. De teams zijn in het spel opgedeeld in 5 spelers per team met drie wissels. Het spel is relatief kort vergeleken met andere balsporten. Het wordt namelijk gespeeld in twee helften, waarbij iedere helft maar 10 minuten duurt.

Het spel begint bij die scheidsrechter, die de bal in het midden van het speelveld gooit. De spelers starten allemaal op hun eigen achterlijn en varen vervolgens het speelveld in. Wel moet de speler die de bal pakt op drie meter afstand zijn van de rest. De bedoeling is dat de bal alleen mag worden aangeraakt met de handen of met een peddel. Iemand die de bal in bezit heeft is hierbij wel verplicht om de bal af te spelen in vijf seconden tijd. Wel is de keeper afwijkend, deze mag namelijk alleen maar de peddel gebruiken om mee te keepen. In aanvallend opzicht mag de keeper natuurlijk wel de handen gebruiken.

Net als de meeste sporten komen bij kanopolo ook overtredingen voor, alleen niet zo veel omdat er vrij veel is toegestaan. Zo is het bijvoorbeeld gewoon toegestaan om spelers in balbezit om te duwen op reglementaire wijze. Iedere overtreding die voorkomt wordt gelijk bestraft met een penalty.

Wat heb je nodig voor kanopolo?

Er zijn een aantal dingen die je echt nodig hebt om kanopolo te kunnen spelen. Dit zijn: een kano (gemaakt voor kanopolo), een zwemvest, een helm, een passende peddel en een spatzeil. Dit alles kost wel rond de 2500 euro, maar is wel echt nodig als je de sport vaker wilt beoefenen.

Hoe bekend is kanopolo?

Kanopolo is een relatief onbekende sport. Toch wordt het op heel veel plekken in de wereld gespeeld. In Nederland zijn er rond de dertig verenigingen waar ze kanopolo spelen. Europa is wel het content waar kanopolo het meest populair is.

Related posts

Leave a Comment