Ga jij voor een groendak?

Steeds meer woningeigenaren en bedrijven kiezen ervoor om op een meer duurzame manier hun woning of bedrijf te isoleren. Dit kan namelijk door middel van een groendak, ook wel sedumdak genoemd. Niet zo heel gek, er zitten namelijk nogal wat voordelen aan zo’n dak. Maar wat is een groendak of sedumdak dan precies en hoe leg je dit op de juiste manier aan?

Het maken van een groendak

Een groendak is, zoals de naam al zegt, een dak dat volledig is bedekt met planten. Dit kan niet met een willekeurige plant gedaan worden, hier gebruik je namelijk sedumplanten voor. Het grote voordeel bij deze planten is dat ze weinig onderhoud nodig hebben en alle weersomstandigheden prima aan kunnen. Daarnaast hebben deze planten verschillende bloeiperiodes, waardoor je dus het hele jaar door kan genieten van een mooi groen dak. Een groendak maken zorgt dus niet alleen voor een mooie uitstraling, maar ook voor verschillende voordelen.

Een aantal voordelen

Eén van deze voordelen is dat een groendak zorgt voor een verlengde levensduur van je dak. Dit komt omdat het dak een beschermende laag krijgt waardoor hij beter beschermd blijft. Tevens zorgt deze beschermende laag voor een goede isolatie, ook voor geluid. Dit zorgt ervoor dat de warmte beter verdeeld is, en dat het in de winter binnen langer warm blijft. Ook zijn de sedumplanten prima te combineren met zonnepanelen, waardoor je rendement alleen maar meer toeneemt. 

Het maken van een groendak

Wil je graag een groendak of sedumdak aanleggen op je dak, dan doe je er goed aan dit eerst goed te plannen. Als je het dak op de juiste manier aanlegt met de sedumplanten, kan dit tientallen jaren meegaan. De sedumdak opbouw is dus erg belangrijk. Belangrijk is in ieder geval dat je het dak eerst controleert en schoonveegt, en dat je gebruik maakt van folie. Deze folie zorgt voor bescherming tegen beschadigingen en lekkages. Nadat je al het voorwerk hebt gedaan dat nodig is, kun je de sedumplanten op drie verschillende manieren aanbrengen. Je kan dit handmatig doen, maar ook met sedummatten of sedumcassettes.

Related posts

Leave a Comment