De tuin egaliseren, hoe doe je dat?

Tuin egaliseren

Het is voor veel mensen belangrijk dat hun tuin er goed uitziet. Soms kunnen er situaties voorkomen waarbij je de tuin wilt egaliseren. Veel mensen weten hierbij niet hoe ze dit moeten aanpakken. In deze blog lees je daarom precies wat er komt kijken bij het egaliseren van de tuin!

Waarom de tuin egaliseren?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen hun tuin laten egaliseren. Een van de deze redenen is dat je de tuin wilt renoveren. Hierbij is het verstandig om de tuin te egaliseren, zodat alles netjes en vlak komt te staan. Verder kan het ook zijn dat je de tuin compleet wilt vernieuwen, hierbij is egaliseren ook van belang. Daarnaast komt het wel eens voor dat mensen een terras aan willen leggen in de tuin. Hier is het belangrijk om een vlakke ondergrond te hebben, zodat het terras niet scheef komt te staan. Tot slot kan het ook zijn dat er tegels of een oprit moet worden gemaakt. Een vlakke ondergrond is dan zeker van belang. Je wilt voorkomen dat de tegels inzakken, want dit kan gevaarlijk zijn en tevens ziet dit er slordig uit.

Hoe egaliseer je de tuin?

Er zijn een aantal stappen die je moet ondernemen om een tuin te egaliseren. Als eerste is het van belang dat je de tuin leegmaakt. Hierbij moet je echt alles uit de tuin halen wat er in staat. Dit geldt voor alle objecten, maar ook de bloemen en planten die in de tuin aanwezig zijn. Tuinonderdelen zoals een vijver dienen ook uit de tuin gehaald te worden. Dit kan nog wel eens lastig zijn. Regel als het nodig is extra hulp. Vervolgens is het verstandig om het gebied af te bakenen dat je wilt egaliseren.

Als het gebied is afgebakend, moet de hoogte van de egalisatie worden aangegeven. Het startpunt is hierbij cruciaal, want dit is het niveau van waaruit je werkt. Meestal is de hoogte bepaald aan de hand van een markering op palen die in de grond staan. Deze palen kan je tevens goed als markeerpunt van het gebied gebruiken, zodat ze een dubbele functie hebben.

Voordat je gaat beginnen met het egaliseren is het van belang om een dubbele check te doen of er geen obstakels in de weg liggen. Als dit niet het geval is moet je dit alsnog weghalen. Obstakels kunnen er namelijk voor zorgen dat het uiteindelijk niet vlak ligt. Dit is zonde, want het uitvlakken is hier de primaire taak.

De volgende stap is het toevoegen van nieuwe grond. Bemesting, zand en aarde is een goede mix wat je als nieuwe ondergrond kan gebruiken. Wel is er een verschil tussen wat je aan wilt leggen. Bij bestrating is witzand bijvoorbeeld al voldoende als ondergrond. Hetzelfde geldt voor een vijver of zwembad.

Eindresultaat

Na het egaliseren is een nacontrole enorm belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat eventuele fouten voorkomen kunnen worden. Met behulp van lint is de afstand tot de grond te meten. Het is van belang dat deze afstand overal gelijk is, anders is het egaliseren niet goed gegaan.

Als alle stappen zijn doorlopen moet er een egale grond liggen. Het is nu belangrijk om niet te hard van stapel te lopen. De grond ligt er pas net, dus heeft eerst rust nodig. Het moet nog inklinken voor een dag of 2. Wel is het belangrijk dat er voldoende water is voor de grond. Als het niet regent is het verstandig om zelf water te geven. Na deze dagen is de egale grond klaar om gebruikt te worden voor hetgeen wat jij ermee in gedachten hebt. Denk hierbij aan het aanleggen van een zwembad, schuur, vijver, gazon, uitrit, noem maar op.

 

Related posts