Berber vloerkleden

Berbertapijten zijn tapijten die met de hand zijn geweven door de Berber-autochtonen in Noord-Afrika en de Sahara. De tapijten zijn te vinden in traditionele en moderne ontwerpen, die zich onderscheiden door verschillende knooppatronen, kleurstoffen en texturen van stoffen.

Geschiedenis en het nu

De oorspronkelijke en allereerste Berber vloerkleden zijn al enkele millennia oud. De met de hand gesponnen doek die gemaakt word, is vernoemd naar de stam waar ze vandaan komen. Voor het maken van deze kleden gebruikte men natuurlijke vezels (Dezelfde die ook gebruikt werden om mantels, kleden en andere stoffen te maken).

De moderne tapijten bevatten meestal kleine donkere vlekjes op lichtere achtergrondkleuren die lijken op een natuurlijke ongeverfde versie van de traditionele tapijten. Ze bestaan ​​meestal uit een effen kleurenmix zonder duidelijk patroon en zijn relatief goedkoop maar toch van goede kwaliteit. Deze tapijten zijn vaak heel populair in kantoren. De opvallende manier van knopen leggen en het uiterlijk van de traditionele handgeweven Berber tapijten zijn tegenwoordig over het algemeen geweven in felgekleurde motieven die verschillen van andere oosterse tapijten.

Handgemaakte en meestal zelfgemaakte Berbertapijten worden nog steeds heel veel gemaakt in veel plattelandsgebieden van de Berber landen. Veel Berber gezinnen verdienen hier hun primaire inkomen met door de zelfgemaakte tapijten te verkopen op lokale markten, handelaren en toeristen. Dat merkte ik wel tijdens mijn laatste vakantie in Marokko. Echte traditionele Marokkaanse vloerkleden verschillen van moderne massaproducten aangezien ze vaak gebruiken maken van culturele ontwerpen en meestal gemaakt worden van natuurlijke materialen. Nu je toch aan het shoppen bent, overweeg een fraaie oosterse lamp in uitverkoop. Met een berber tapijt en een authentieke lamp kun je thuiskomen (letterlijk en figuurlijk). Het is een uitstekende combi.

Wat denk jij? Na het lezen van dit artikel, heb je dan ook geen zin om een Berber vloerkleed in huis te halen?

Related posts