5 tips voor het plaatsen van een veranda

veranda

Steeds meer huishoudens overwegen een veranda aan hun woning te plaatsen. Een veranda biedt door het jaar heen verschillende voordelen. In de zomer heb je minder last van de zon, terwijl de veranda in het voorjaar of de herfst beschutting kan bieden tegen de harde wind. Bij het plaatsen van een veranda zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Bouw je de veranda zelf, of laat je deze als bouwpakket leveren? Ook kun je kiezen voor het laten plaatsen van de veranda door een tuinwinkel. Zo heb je er zelf geen omkijken meer naar! Op deze pagina vind je een aantal tips die helpen bij de aankoop van een veranda. 

 Tip 1: let goed op het formaat van de veranda 

Bij een tussenwoning loopt een veranda over het algemeen van de ene erfgrens naar de andere. De ruimte die je tussen de erfgrens en de veranda vrij zou houden heeft vaak geen bestemming. Het is zonde om de ruimte onbenut te laten. Wanneer je een grotere woning hebt, kan het lastiger zijn om een geschikt formaat voor de veranda te bepalen. Je wilt voorkomen dat de veranda te nadrukkelijk aanwezig is in de uitstraling van je tuin. 

 Tip 2: kies voor een duurzame houtsoort 

Goedkoop is vaak duurkoop, wanneer het gaat om hout wat buiten de deur gebruikt wordt. Je wilt voorkomen dat het hout ten gevolge van ruige weersomstandigheden in de herfst en winter begint te rotten. Ook vocht wat in de grond zit kan houtrot veroorzaken. Kies om deze reden altijd voor een duurzame houtsoort, wanneer je een veranda wilt plaatsen. Dit geldt overigens niet alleen voor veranda’s, maar bijvoorbeeld ook voor schuttingen en houten schuurtjes. 

 Tip 3: gebruik een groot zeil aan de zijkant

In de zomer is het prettig wanneer de zijkanten van de veranda open blijven. Het helpt je de ruimte onder de veranda te ventileren. In de herfst en lente wil je die ventilatie juist voorkomen, dat de wind het al snel te koud kan maken. Plaats je veranda zo, dat deze aan de zijkanten afgesloten kan worden met een groot zeil. Wanneer je de veranda tussen twee schuttingen plaatst is dit vanzelfsprekend niet noodzakelijk. 

 Tip 4: kies voor een veranda met balustrade 

Waar je de zijkanten van de veranda kunt voorzien van haken voor een zeil, kun je de randen en de voorzijde van de veranda van en balustrade voorzien. Ergens in de balustrade creëer je een opening om de tuin in te kunnen lopen Een balustrade zorgt dat de veranda echt een afgesloten zithoek wordt en tevens de opgang naar de tuin is. Een verlengde van je woonkamer! 

 Tip 5: voorzie de veranda van leuke plantenpotten 

Staat de veranda eenmaal op z’n plek? In dat geval wil je er een gezellige ruimte van maken. Je wilt er op een warme zomerdag heerlijk ontspannen. Je maakt de veranda gezelliger door hier bijvoorbeeld potten met planten op te zetten. Ook leuk is een aantal potten met kruiden. Handig, wanneer je in de zomer op je veranda of in de tuin kookt. 

Related posts