Wat te doen na een inbraak?

Voor wie is een inbraak in huis geen nachtmerrie? Het is ontzettend vervelend, wanneer onbekenden in je woning aanwezig zijn geweest. In het bijzonder, wanneer je ten tijde van de inbraak lag te slapen of bijvoorbeeld in een ander deel van de woning werkte. Bij een inbraak worden dierbare en waardevolle onderdelen van de inboedel onteigend. Evenals dat inbrekers vaak de nodige schade aan een slot of deur aanrichten om de woning binnen te kunnen komen. Wat kun je het beste doen na een inbraak? Welke stappen moet je zetten om de schade aan je woning te laten herstellen? Op deze pagina lees je er meer over. 

Schakel de politie in voor sporenonderzoek 

Wanneer je merkt dat er sprake is geweest van een inbraak in huis, dien je allereerst de politie in te schakelen. De politie zal een sporenonderzoek starten, om te kijken of de inbreker nog achterhaald kan worden. Maak vooraf zelf ook een aantal foto’s van de ontstane inbraakschade aan je woning. Je hebt een dergelijk bewijs, samen met het aangifteformulier van de politie, nodig om de schade vergoed te kunnen krijgen via de verzekeraar. In sommige gevallen komt de verzekeraar eerst bij je langs, alvorens begonnen kan worden aan het herstel van de inbraakschade.  

Tip: nadat je de politie ingeschakeld hebt, kun je de verzekeraar bellen om te bespreken welke stappen doorlopen moeten worden. Mag direct begonnen worden aan het herstel van de inbraakschade, of wil de verzekeraar eerst bij je woning langskomen? 

Slotenmaker benaderen voor herstel inbraakschade 

Nadat de politie klaar is met het sporenonderzoek en ook de verzekeraar voldoende informatie heeft, kan begonnen worden aan het herstel van de inbraakschade. Het is raadzaam om hier een slotenmaker voor in te schakelen. De kans is vrij groot dat de cilinder van het geforceerde slot vervangen moet worden. Zelf een cilinder kan lastig zijn. Daarbij heb je wel wat anders aan je hoofd na een inbraak thuis! 

In sommige gevallen heb je niet alleen hulp van een slotenmaker nodig, maar ook van een timmerman. De timmerman kan hulp bieden bij het herstel van schade aan een houten kozijn. Een dergelijke schade ontstaat bijvoorbeeld, wanneer inbrekers een breekijzer gebruiken om de deur open te breken. Bij een ingegooide ruit zal in veel gevallen een houten paneel voor de ruit geplaatst worden. Zo wordt een nieuwe inbraak voorkomen, maar hoeft de ruit niet meteen vervangen te worden. 

Verbeter de inbraakbeveiliging van je woning 

Om de kans op een nieuwe inbraak te verkleinen, loont het om te investeren in een verbeterde inbraakbeveiliging. Dit doe je door de slotenmaker een nieuw slot op de deur te laten plaatsen en dit te combineren met andere vormen van beveiliging. Denk hierbij aan een alarmsysteem in huis, een beveiligingscamera aan de gevel van je woning, enzovoorts. Een slotenmaker kan je hier meer over vertellen, wanneer deze de inbraakschade aan je woning herstelt. Aan welke vormen van inbraakpreventie heb jij al gedacht voor het verbeteren van de beveiliging van je woning? 

Related posts