Vouwgordijnen bestellen: de checklist

Nieuwe raamdecoratie kiezen doe je niet zomaar even. Als je eenmaal hebt bepaald dat je voor vouwgordijnen gaat, ben je er nog niet. Er zijn namelijk nog zoveel verschillende factoren waar je op moet letten bij het bestellen van deze vorm van raamdecoratie. Om jou een handje op weg te helpen, hebben wij een checklist voor je samengesteld. Zo weet je zeker dat jouw nieuwe vouwgordijnen op maat perfect passen binnen je woonkamer. 

Type vouwgordijnen – verduisterend, lichtdoorlatend of transparant?

Vouwgordijnen zijn beschikbaar in verschillende stoffen. Je hebt de transparante vouwgordijnen, waar je goed doorheen kunt kijken en dus ook nog voldoende zonlicht doorheen komt. Perfect als je het licht in huis wil halen, maar niet geschikt als je last hebt van pottenkijkers. De lichtdoorlatende vouwgordijnen zijn, zoals de naam al zegt, ook lichtdoorlatend. De stof is wat dichter geweven, zodat je wat meer privacy hebt, maar toch niet opgesloten zit. Tot slot heb je ook nog verduisterende vouwgordijnen. Perfect voor de slaapkamer, maar ook als je in een drukke straat woont en je echt afgesloten wil zijn. Vooral ‘s avonds en ‘s ochtends is dat prettig. 

Standaard vouwgordijnen of liever top down bottom up?

Je kan vouwgordijnen in standaard uitvoering laten fabriceren. Hierbij kan je het gordijn naar beneden halen en weer optrekken, zoals bij een standaard rolgordijn. Doordat er baleinen in de stof zijn geplaatst, vouwt de stof zich sierlijk op en uit. Daarnaast heb je ook de zogeheten top down bottom up uitvoering. Hierbij wordt de stof verspannen tussen koorden. Aan de boven- en onderkant van het gordijn worden vervolgens handgrepen geplaatst, waarmee je het gordijn kunt bedienen. 

Dankzij de top down bottom up bediening kun je het gordijn op elke gewenste hoogte hangen. Ontbijten zonder pottenkijkers, maar wel genieten van het zonlicht? Hang je vouwgordijn dan aan de onderkant van het raam. Zo wordt het voor pottenkijkers wel heel lastig om te zien hoe jij in je badjas aan de ontbijttafel aanschuift. 

De kleur bepalen

Niet geheel onbelangrijk is de kleur. Als je transparante of lichtdoorlatende vouwgordijnen gaat bestellen, is het goed om kleurstalen aan te vragen. Het zonlicht kan namelijk invloed hebben op hoe de kleur eruit komt te zien in je interieur. Vraag altijd kleurstalen aan en plak deze op het raam, zodat je kunt zien wat het zonlicht met de kleur en de uitstraling gaat doen. Grijs kan in warm licht namelijk snel als ‘taupe’ ogen. Kleine moeite, toch?!

Succes met het bestellen van jouw vouwgordijnen!

Related posts

Leave a Comment