Het kiezen van de juiste afdichting

Wanneer je twee losse delen gasdicht of vloeistofdicht gaat samenvoegen, is de juiste afdichting van het hoogste belang.

Afdichten

Afdichten is een manier om te voorkomen dat bij een constructie die uit twee losse delen bestaat vloeistof of gassen van binnen naar buiten, of juist van buiten naar binnen kunnen dringen. Heel belangrijk, want een lekkage is in veel gevallen niet alleen hinderlijk, maar over het algemeen ook buitengewoon gevaarlijk. Afdichtingen worden gebruikt in de industrie, maar bijvoorbeeld ook in apparaten, in de luchtvaart, ruimtevaart en bij de fabricage van auto’s. Allemaal gevallen waarin de juiste afdichting van het grootste belang is.

Materiaal

Het materiaal van een afdichting laat zich altijd makkelijker vervormen dan het materiaal van de delen die afgedicht moeten worden. Worden de delen afgeklemd ontstaat op deze manier de juiste afdichting. De meeste afdichtingen worden gemaakt van rubber, kurk of kunststof. De materiaalkeuze hangt in grote mate af van de toepassing. Er zijn bijvoorbeeld materialen die goed met kou om kunnen gaan, met warmte, of met allebei. Ook is het ene materiaal beter bestand tegen chemicaliën dan het andere. Het is belangrijk om dit goed in kaart te brengen, en vervolgens onderzoek te doen naar de best passende afdichting. Een goed voorbeeld waarin dit desastreus mis ging is de ramp met de Spaceshuttle Challenger. Het gebruikte materiaal voor de afdichting van de stuwraket bleek niet bestand tegen de lage temperaturen waaraan deze werd blootgesteld. Verbrandingsgassen lekten weg, met een ontploffing tot gevolg.

O-ringen

Een afdichting die veel wordt gebruikt is een o-ring. Een o-ring is een ring in de vorm van een O, gemaakt van flexibel materiaal. Hij wordt in een groef gelegd die in één van de twee te verbinden delen is gefreesd. Wanneer de twee delen vervolgens worden verbonden zorgt de druk op de o-ring ervoor dat er geen gas of vloeistof uit de verbinding kan ontsnappen. Viton oringen zijn ringen die gemaakt zijn van rubber en goed bestand zijn tegen verschillende temperaturen. Van -25 tot 204 graden Celsius blijven zij hun werk doen. Viton oringen zijn daarnaast bestand tegen veel chemicaliën en olie.

PS-Seals

PS-Seals zijn afdichtingen die zelfs het zwaarste werk aankunnen. Het zijn asafdichtingen voor roterende assen die bestand zijn tegen o.a. hoge druk, extreme temperatuur of hoge omloopsnelheid. Ze zijn dus prima geschikt voor extreme condities! Toepassingen in de voedselindustrie of farmaceutische toepassingen zijn geen enkel probleem voor deze hoogwaardige afdichtingen.

Related posts

Leave a Comment