Denk je ook aan de brandveiligheid?

Veilig wonen is waar vrijwel iedereen naar streeft. Er wordt rekening gehouden met de deuren op slot doen, een deurbel met een camera, sommige mensen hangen zelfs meerdere camera’s rondom hun huis om alles zo goed mogelijk te bewaken, maar heb je al nagedacht over de brandveiligheid? Hoe je zo brandveilig mogelijk kunt wonen en waar je zowel op moet letten? Het is gebleken dat mensen brandveilig wonen vaak wegwuiven, brand overkomt hen namelijk toch niet, zeggen ze. Toch zijn er jaarlijks duizenden meldingen van mensen die brand in hun woning hebben. Zo klein is de kans op brand dus niet!

Keuken

Een plek waar vrij makkelijk brand kan ontstaan is natuurlijk de keuken. Vooral mensen met een gasfornuis lopen risico op brand als er roekeloos wordt omgegaan met het fornuis. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat er voldoende ruimte is tussen makkelijk brandbare dingen en het gasfornuis. Denk hierbij aan stoffen, zoals theedoeken en gordijnen, deze kunnen namelijk makkelijk vlam vatten. Ook is het belangrijk dat de gasslang regelmatig gecheckt wordt. Hier kunnen namelijk scheurtjes in komen.

Zorg er ook voor dat je bij het fornuis in de buurt blijft tijdens het koken. Een vlam in de pan kan namelijk ineens ontstaan. Mocht dit gebeuren, doe dan snel de deksel op de pan, zodat alle zuurstof van de vlam wordt afgesloten. Gooi nooit water in de pan! Zet vervolgens het kooktoestel uit en laat de pan geruime tijd afkoelen.

Bergruimte

Het is belangrijk om regelmatig uw cv-ketel te laten controleren. Het liefst jaarlijks. Er kan namelijk koolstofmonoxide ontstaan door een slechte verbranding. Koolstofmonoxide is een gas die men niet kan waarnemen, maar wel erg gevaarlijk kan zijn. Door deze gas kun je bewusteloos raken of overlijden. Ook de droger moet je in de gaten houden, met name het filter en de luchtafvoerslang. Hier kan namelijk stof in komen, wat vrij komt bij het drogen van de was. Stof kan makkelijk brand veroorzaken, dus het is van belang dat de droger stofvrij is.

Het louter hebben van een brandblusser is niet genoeg. Geregeld brandblusser onderhoud is ook van cruciaal belang. Een brandblusser controle kun je zelf doen, maar een professional kan sneller de vinger op de zere plek leggen. 

Als er toch brand uitbreekt…

Mocht er na alle maatregelen toch brand uitbreken, is het handig om de volgende dingen al gecheckt te hebben. Zorg er te allen tijde voor dat het huisnummer goed zichtbaar is. Als de brandweer een melding krijgt en naar jullie huis racet, is het natuurlijk belangrijk dat zij gemakkelijk het huis kunnen vinden. Zorg er daarnaast ook voor dat je een vluchtroute bedenkt en sleutels op een vaste plek bewaart. Check ook even of de hoofdafsluiter van het gas goed bereikbaar is. Gas is namelijk extreem brandbaar, en dus zeer gevaarlijk bij brand.

 

Related posts