Je huis brandveilig maken met behulp van ventilatie

De beveiliging van je woning zou verder moeten gaan dan alleen het beveiligen tegen inbraak. Veiligheid van uw woning verzekert uw woonplezier en woongenot. Wanneer je een veilige woning hebt, ben je er zeker van dat je er zonder zorgen en met een goed gevoel kunt wonen. Een van de belangrijkste pijlers hierin is brandveiligheid. Dit beperkt zich niet alleen tot het ophangen van brandmelders of het controleren van elektrische aansluitingen in uw woning. Wanneer je een woning echt brandveilig wilt maken, moeten verschillende aspecten perfect op elkaar aansluiten. Een van die aspecten is ventilatie. Eigenlijk denkt bijna niemand aan ventilatie wanneer ze denken aan brandveiligheid. Dat is jammer, want met ventilatie kun je goede stappen zetten op het gebied van brandveiligheid.

Brandkleppen

Een van die manieren is door gebruik te maken van brandkleppen. Brandkleppen plaats je in de ventilatiekanalen van je mechanische ventilatie systeem. Wanneer een ruimte extreem warm wordt, schieten deze kleppen dicht en versmelten de schroeven met de rand. Dit zorgt ervoor dat de zuurstof in de ruimte wordt verminderd en daardoor kan de brand zich minder verspreiden. Doordat de lucht toevoer en lucht afvoer van de ruimte wordt afgesloten, kan er ook geen rook in andere ruimtes komen. Dit kan potentieel verstikkingsgevaar minimaliseren.

Vlinderkleppen

Een andere vorm van brandbeveiliging in ventilatiesystemen is de bekende vlinderklep. Het verschil tussen vlinderkleppen en brandkleppen is niet heel groot. Het grootste verschil is dat vlinderkleppen komen in mechanische vorm. Dit betekent dat deze kleppen op afstand te sluiten en te openen zijn. Vlinderkleppen doen dus meer dan brandkleppen. Met vlinderkleppen kun je namelijk ook vrij succesvol de ventilatie reguleren zonder dat je hoeft te schakelen binnen je ventilatiesysteem. Dat is natuurlijk een win-win situatie.

Kom je er niet uit?

Wanneer je er niet uitkomt, kun je altijd het advies en de hulp inschakelen van een technische specialist. Zij weten vaak vrij precies wat je kunt doen om tot het allerbeste resultaat te komen.

Related posts

Leave a Comment