5 tips van een loodgieter om een lekkage te voorkomen

Een lekkage vormt voor veel woningbezitters een van de grootste ergernissen. Dit is niet voor niets! Als gevolg van de lekkage kan er een nare waterschade aan uw woning ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan schimmel- en zwamvorming op de muren en plafonds in huis, houtrot in de houten constructie onder uw dakbedekking, enzovoorts. Niet alleen veroorzaakt een lekkage waterschade, ook is de bron van een lekkage vaak zeer lastig te achterhalen. Een lekkage rond leidingen tussen uw muren of onder uw vloer merkt u bijvoorbeeld pas op, als de waterschade al ontstaan is. In dit artikel geven we u vijf handige tips om een lekkage in huis te voorkomen.

Tip 1: laat leidingen door een loodgieter leggen

Het kan verleidelijk lijken om leidingen zelf aan te leggen. Toch raden loodgietersbedrijven u vaak aan om hier een loodgietersbedrijf uit de regio voor in te schakelen. U wilt de kans op lekkages immers zo klein mogelijk maken! Bij het leggen van leidingen ontstaat er vaak speling tussen de verschillende leidingstukken, waarlangs het vocht uit de leidingen kan sijpelen.

Tip 2: zorg dat u zich goed voorbereid op klussen

Mocht u de leidingen toch zelf willen aanleggen, dan is het belangrijk om vooraf de nodige voorbereidingen te treffen. Zorg er niet alleen voor dat u het juiste gereedschap in huis heeft, maar lees u ook goed in. Er zijn op internet verschillende websites te vinden met handige instructievideo’s en stappenplannen. Door deze instructies nauw te volgen is de kans op een lekkage relatief klein.

Tip 3: laat uw leidingen controleren op lekkages

Laat uw leidingen zeker eens per twee of drie jaar controleren op lekkages. Het kan voorkomen dat de leidingen slijten, of dat de aansluitingen tussen leidingen verzwakt raken door erosie. Wanneer u de leidingen regelmatig op lekkages laat controleren, kan een dergelijke schade tijdig hersteld worden.

Tip 4: vervang sanitaire voorzieningen niet zelf

Net als het leggen van leidingen, kan ook het vervangen van uw sanitair in huis aantrekkelijk zijn om zelf te doen. U vindt immers ook voldoende video’s op internet voor het uitvoeren van deze klus! Houd er rekening mee dat het vervangen van uw sanitair vaak niet eenvoudig is. Schakel om die reden altijd een loodgieter in om u hierbij te helpen. Ook kan een loodgieter u adviseren over de mogelijkheden die u heeft.

Tip 5: sluit de leidingen af in de winter

Tot slot is het belangrijk om de leidingen af te sluiten voor de wintermaanden aanbreken. Zo voorkomt u dat de leidingen knappen als gevolg van grondvorst in december of januari. Een loodgieter kan u hierbij helpen.

Related posts