Hoe onderhoud je een compressor

Een luchtcompressor in huis hebben is altijd een goed idee vanwege de vele functies die deze heeft. Helaas is het uiterst belangrijk om een ​​luchtcompressor in goede staat te houden. Maar als je een luchtcompressor hebt, of het nu een schroefcompressor of een grote compressor is, kan deze je geld besparen. Je hoeft namelijk niet iemand anders in te huren voor bepaalde klussen die veel vermogen vereisen. Er zijn echter veel dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je luchtcompressor optimaal presteert en niet oververhit of beschadigd raakt. Er zijn ten minste drie manieren waarop je een luchtcompressor kunt onderhouden:

Regelmatige olieverversingen

Om de olie van je luchtcompressor te verversen, vooral als het een grote compressor is, moet je eerst alle gebruikte olie uit de tank aftappen. Meestal vind je een plug ergens in de buurt van de bodem van de tank, waardoor de olie in een emmer of een ander type container kan worden geleegd. Zodra je alle olie uit je tank hebt afgetapt, moet je een klein beetje nieuwe olie in je tank doen. De exacte hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van je tank en het type olie dat je gebruikt. De meeste tanks bevatten ongeveer 4,5 liter en hebben 0,1 liter olie per liter inhoud nodig. Je moet dan de rest van de container met vers water vullen en terug in de tank plaatsen. Zet daarna je compressor aan en laat deze ongeveer drie uur draaien om vers water te laten circuleren en eventuele resten te verwijderen.

Luchtfilter onderhoud

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen, is het luchtfilter schoon houden. Het luchtfilter is een belangrijk onderdeel van de machine. Deze bevindt zich aan het einde van de compressorslang waar vuile lucht van buitenaf binnenkomt. Als het filter niet van tijd tot tijd wordt schoongemaakt of vervangen, kan er stof en vuil in de machine komen. Uiteindelijk kan dit via de lucht in je longen komen, wanneer je de compressor bijvoorbeeld gebruikt voor het oppompen van banden of andere soortgelijke taken. Je weet wanneer je luchtfilter moet worden schoongemaakt, omdat je motor geluiden gaat maken die helemaal niet normaal zijn. Soms kan de ventilator zelfs helemaal stoppen met werken. Wanneer dit gebeurt, betekent dit dat al het vuil zich in je filter heeft gevestigd en dat je zo snel mogelijk een nieuwe moet krijgen.

Smering

Luchtcompressoren hebben meer delicate interne onderdelen dan gasmotoren en zijn veel moeilijker op te lossen en te repareren als er iets misgaat. De afhankelijkheid van de luchtcompressor van bewegende delen maakt een goede smering een absolute noodzaak. Om die bewegende delen te smeren, moet je er altijd voor zorgen dat de olie in de tank in goede staat is en de juiste hoeveelheid bevat, zoals eerder uitgelegd. Daarnaast kun je ook andere bewegende delen smeren die niet door de olie worden bereikt, zoals de buitenste delen van de compressor, zodat er niets klem komt te zitten. Het kost zeer weinig tijd om je luchtcompressor regelmatig te onderhouden en bespaart je veel hoofdpijn als je je aan je onderhoudsschema houdt.

Related posts